Wat zijn de werkzaamheden van een payroll bedrijf

Wat zijn de werkzaamheden van een payroll bedrijf?

Steeds meer bedrijven kiezer ervoor om hun werknemers te verlonen op basis van payroll.
Dit doen bedrijven omdat ze vaak veel werkzaamheden en drukte ervaren op gebied van salarisadministratie. Maar ook omdat ze vrij willen zijn van de werkgevers risico’s.
Als ondernemer kun je je werknemers via payroll verlonen bij een payroll bedrijf. De payroll organisatie neemt dan een deel van jouw werkzaamheden en kan je ondersteunen bij al je juridische vraagstukken.

In dit artikel wordt meer uitgelegd over payroll en de werkzaamheden van een payroll bedrijf.

Wat is een payroll bedrijf en hoe kies je de juiste?

Een payroll bedrijf is een organisatie die bedrijven en ondernemers helpt met de salarisadministratie en het juridisch werkgeverschap overneemt. Als ondernemer werf en selecteer je nog wel zelf de werknemers echter komen deze vervolgens bij het payroll bedrijf op de loonlijst te staan. De payroll organisatie verzorgt vervolgens de verloning van de werknemers maar neemt ook alle werkgeversrisico’s op zich. Bijvoorbeeld wanneer de werknemer ziek is. De werknemer krijgt dan wel doorbetaald maar de werkgever heeft hier vervolgens geen kosten aan.

Bij het kiezen van een payroll bedrijf is het verstandig om goed op te letten met welke partij je in zee gaat. Het payroll bedrijf is draagt namelijk ook premies en belastingen af voor de payroll medewerkers, echter ben jij als ondernemer nog wel verantwoordelijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Het is dus verstandig om met een betrouwbare payroll partner samen te werken. De goedkoopste keuze is hierin niet altijd de beste keuze!

Wat is payroll

Als je als ondernemer ervoor kiest om je werknemers op basis van payroll te verlonen houdt dit in dat het payroll bedrijf juridisch werkgever wordt van de payroll werknemer. Deze is echter nog steeds werkzaam bij de ondernemer die de werving en selectie heeft gedaan. De werknemers staan bij het payroll bedrijf op de loonlijst en krijgt van hun ook het salaris betaald. Daarnaast draagt het payroll bedrijf ook de werkgeversrisico’s bijvoorbeeld als de werknemer ziek wordt. Als ondernemer blijf je zelf nog wel verantwoordelijk voor voldoende werk en een veilige werkplek voor de payroll werknemer. Dit noemen we het functioneel werkgeverschap.

Wat kost payroll

De kosten van payroll worden berekend volgens de zogenaamde omrekenfactor. Deze omreken factor is een factor die berekend wordt over de bruto loonafspraak die gemaakt wordt met de payroll medewerker. Deze omreken factor is een fee die betaald wordt aan het payroll bedrijf. De hoogte van deze fee is per payroll bedrijf anders, en ook worden de kosten vaak op verschillende wijze berekend.

Payrollen bij payroll select

Wil jij werknemers verlonen op basis van payroll? Plan dan een (bel)afspraak in bij payroll select. Hét payroll bedrijf van Nederland!